Wat biedt mediation jou: een kans op een rustige scheiding

Scheidingsmediation

 

Scheiden is niet altijd gemakkelijk. Uit de statistieken blijkt zelfs dat de meeste echtparen die scheiden een periode van intense emotionele pijn en financiële spanning doormaken. Voor veel paren wordt de spanning van de scheiding te groot en proberen zij hun geschillen te verzoenen. Maar als u een echtscheidingsbemiddeling overweegt als onderdeel van uw inspanningen om u met uw echtgenoot te verzoenen, kan het het overwegen waard zijn. Echtscheidingsbemiddeling stelt u in staat om met een neutrale derde te onderhandelen over de belangrijkste aspecten van uw echtscheiding, in plaats van een formele rechtszaak te voeren. Dit leidt vaak tot vreedzamere echtscheidingen omdat beide partijen het van tevoren eens zijn over belangrijke kwesties in plaats van er achteraf ruzie over te maken. Scheidingsmediation kan een uitkomst bieden voor veel stellen die gaan scheiden. Dus als u een minnelijke scheiding overweegt en op zoek bent naar manieren om dit te realiseren, lees dan verder voor meer informatie over hoe scheidingsbemiddeling kan helpen.

Wat is echtscheidingsbemiddeling?

Echtscheidingsbemiddeling is een proces waarbij echtgenoten met een bemiddelaar bijeenkomen om over de voorwaarden van een echtscheiding te onderhandelen. In tegenstelling tot een gewoonterechtelijk huwelijk of een burgerlijke unie, maakt een echtscheiding geen einde aan uw huwelijk – het beëindigt alleen uw wettelijke huwelijksstatus. Gewoonlijk wordt één echtgenoot vertegenwoordigd door een advocaat die namens de andere echtgenoot probeert te onderhandelen. Bemiddeling is informeler, waarbij de bemiddelaar de besprekingen tussen de echtgenoten vergemakkelijkt in plaats van hen te vertegenwoordigen. Bij bemiddeling kan het scheidingsproces worden vereenvoudigd en gestroomlijnd, zodat het geen ingewikkelde reeks juridische stappen is met lange gerechtelijke procedures en vertragingen. Bemiddeling stelt echtparen ook in staat te onderhandelen met een neutrale persoon die niet bij hun geschillen betrokken is.

Wat gebeurt er bij echtscheidingsbemiddeling?

Tijdens de echtscheidingsbemiddeling ontmoeten de twee echtgenoten een bemiddelaar om te onderhandelen over een echtscheidingsregeling. De bemiddelaar treedt op als een onpartijdige gids en kan de echtgenoten helpen een gemeenschappelijk gevoel te ontwikkelen over hoe zij willen dat de echtscheidingsregeling eruit ziet. U en uw echtgenoot beginnen het proces waarschijnlijk door met de bemiddelaar over elkaar te praten en tot overeenstemming te komen. De bemiddelaar kan u en uw echtgenoot vragen om te brainstormen over wat u kunt afspreken, met inbegrip van hoe u de financiële middelen, uw kinderen en andere gebieden van uw leven zult verdelen. U kunt besluiten om op sommige punten samen te werken, en u kunt besluiten dat u verschillende prioriteiten en doelstellingen hebt. In sommige gevallen kunnen u en uw echtgenoot overeenkomen om zich meer te concentreren op bepaalde gebieden van uw leven dan op andere. U en uw echtgenoot kunnen ook afspreken hoe u toekomstige geschillen zult oplossen.

Hoe werkt echtscheidingsbemiddeling?

Echtscheidingsbemiddeling is een samenwerkingsproces. U en uw echtgenoot ontmoeten een bemiddelaar om de echtscheidingsregeling te bespreken. De bemiddelaar treedt op als bemiddelaar en kan u helpen een gemeenschappelijk gevoel te ontwikkelen over hoe u wilt dat de echtscheidingsregeling eruit ziet. Als u het niet eens bent over een bepaalde kwestie, onderhandelen u en uw echtgenoot met de bemiddelaar op een "win-win" manier. Zowel u als uw echtgenoot hebben de mogelijkheid om te spreken. Soms wil een van u zwijgen zodat de ander de kans krijgt om te spreken. Wanneer u beiden de gelegenheid hebt gehad om te spreken, neemt de bemiddelaar een beslissing over de oplossing van de kwestie. Aan het einde van dit proces helpt de bemiddelaar u en uw echtgenoot om tot een overeenkomst te komen over de echtscheidingsregeling.

Conclusie

Echtscheidingsbemiddeling kan het proberen waard zijn als u overweegt te scheiden, maar wilt proberen uw huwelijk te redden. Dit kan vooral gelden voor paren die te maken hebben met misbruik of andere uitdagingen die het moeilijk maken om een relatie in stand te houden. Echtscheidingsbemiddeling is niet voor paren die hun huwelijk willen beëindigen, maar er niet in geslaagd zijn de verbintenis aan te gaan.